Rola witaminy B12 w niedokrwistości z niedoboru żelaza

Opublikowano: 23 października 2023 2 minuty czytania

Żelazo to bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek. Jest niezbędne w procesie powstawania erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Stanowi bowiem składnik budulcowy hemoglobiny – białka, które je wypełnia i bierze udział w transporcie tlenu do komórek1. A jak właściwości żelaza wspiera witamina B12?

 

 

Niedobory żelaza

U niemowląt wysokie zapotrzebowanie na żelazo jest związane z intensywnym wzrostem oraz rozwojem psychomotorycznym. Już po 6 miesiącu życia niezbędne zaczyna być dostarczanie żelaza z pożywieniem. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta też w okresie dojrzewania w wyniku skoku pokwitaniowego, a dodatkowo – u dziewcząt z powodu wystąpienia miesiączki2. Na niedokrwistość z niedoboru żelaza najczęściej narażone są dzieci przedwcześnie urodzone, pochodzące z ciąż mnogich oraz niemowlęta matek leczonych z powodu niedoboru żelaza w okresie ciąży3. Według danych WHO z 2015 r. niedokrwistość często występuje też u dzieci w okresie przedszkolnym. W Polsce niedokrwistość z niedoboru żelaza dotyczy ok. 26% przedszkolaków. Objawy niedokrwistości, które możemy zauważyć u dziecka to, między innymi, pogorszenie tolerancji wysiłku, bóle i zawroty głowy, zaburzenia nastroju (drażliwość, apatia), pogorszenie zdolności intelektualnych, zajady, zaburzenia apetytu, spaczony apetyt  (np. na kredę czy glinę), zwiększona łamliwość włosów i paznokci oraz zaburzenia odporności4.

 

 

Źródła witaminy B12

Witamina B12 nazywana jest inaczej kobalaminą. Jej źródłem są wyłącznie produkty zwierzęce: mięso, ryby, jaja, nabiał.

 

 

Zawartość witaminy B12 w 100 g wybranych produktach spożywczych5:

 

sery twarogowe0,70–0,90 µg
mleko0,40 µg
jaja1,60 µg
wieprzowina0,60–0,70 µg
wołowina1,40 µg
mięso z indyka0,70–1,70 µg
mięso z kurczaka0,40 µg

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 u dzieci, zgodnie z aktualnymi polskimi normami, wynosi odpowiednio: 0,9 μg u dzieci w wieku 1-3 lata; 1,2 μg u dzieci w wieku 4-6 lat, 1,8 μg u dzieci w wieku 7-12 lat i 2,4 μg u nastolatków w wieku 13-18 lat2.  Przyswajanie witaminy B12 z pożywienia wynosi od 20% do 90% i nie jest procesem prostym. Niezbędne jest do tego połączenie kobalaminy z czynnikiem wewnętrznym, nazywanym także czynnikiem Castle’a, wydzielanym przez komórki błony śluzowej żołądka. Ostatecznie kobalamina zostaje wchłonięta w jelicie skąd transportowana jest do krwiobiegu i wątroby, gdzie jest magazynowana5.

 

 

Znaczenie witaminy B12 w niedokrwistości z niedoboru żelaza

Witamina B12 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i, podobnie jak żelazo, jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek4. Poprawia także wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza. Syntetyczna pochodna kobalaminy – cyjanokobalamina – jest wykorzystywana jako składnik preparatów uzupełniających dietę4. Jako że witamina B12 ułatwia wchłanianie żelaza, jej prawidłowy poziom jest ważny w przypadku występowania niedokrwistości z niedoboru żelaza4. Głównymi przyczynami niedoboru witaminy B12 w populacji dziecięcej jest jej niedobór w diecie (w tym w diecie matki w przypadku noworodków) i zaburzenia wchłaniania6.

 

 

Wsparcie organizmu dziecka w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza

W przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza lekarz pediatra często zaleca jednocześnie kompleks witamin: B6 (pirydoksynę), B9 (kwas foliowy) i B12 (cyjanokobalaminę), wspomagających prawidłową produkcję czerwonych krwinek. W zależności od stanu klinicznego, zapotrzebowania na witaminy lekarz dobiera też właściwe dawkowanie.

 

 

Piśmiennictwo:


  1. Przygoda B., Żelazo, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74583,zelazo, dostęp 12.10.2023
  2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
  3. Karlikowska M., Niedokrwistość z niedoboru żelaza u dzieci, https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/choroby-krwi/152182,niedokrwistosc-z-niedoboru-zelaza, dostęp 12.10.2023
  4. Karakulska-Prystupiuk , Niedokrwistość z niedoboru żelaza – postępowanie w praktyce lekarza rodzinnego, Lekarz POZ 1/2019
  5. Wnęk D., Witamina B12 – gdzie występuje i jakie są przyczyny nadmiaru i niedoboru tej witaminy, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63297,witamina-b12, dostęp 12.10.2023
  6. Albrecht, Podolak-Dawidziak M., Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, https://www.mp.pl/podrecznik/pediatria/chapter/B42.71.11.2.2.2.2., dostęp 12.10.2023

CHIESI/MST/INB/01/10/2023

Zobacz również

Żelazo jako suplement diety – jak stosować?

Żelazo to pierwiastek zaliczany do podstawowych mikroskładników naszej diety. Zgodnie z normami żywienia powinien być on spożywany codziennie w ilości odpowiedniej do zapotrzebowania, stanu zdrowia i wieku. Nierzadko jednak zdarza się, że ilości żelaza jakie przyjmujemy wraz z dietą […]

Rola żelaza w rozwoju mózgu u dzieci

Mózg to centrum dowodzenia całego organizmu. Zbudowany przede wszystkim z wody, tłuszczów i białek niewątpliwie stanowi najważniejszy elementu układu nerwowego. Warto wiedzieć, że jest jedną z pierwszych struktur, jakie tworzą się w czasie życia płodowego. Na […]

Żelazo a zdrowy sen dzieci

Żelazo jest jednym z kluczowych składników mineralnych. Jego odpowiednia podaż i biodostępność w organizmie jest niezbędna do codziennego funkcjonowania niemowląt. Wśród podstawowych funkcji żelaza wymienia się budowę elementów morfotycznych krwi, odpowiadających za transport tlenu do komórek. Jednakże żelazo […]

Żelazo dla zdrowych nastolatków – kluczowa rola w życiu młodych ludzi

Okres dojrzewania to czas, kiedy młody organizm jest poddany szczególnej próbie. Intensywny wzrost i rozwój, w tym samopoczucie nastolatków są w dużej mierze uzależnione od diety, jaką spożywają. Właściwe spożycie żelaza odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu […]

Od czego zależy zapotrzebowanie na żelazo?

Codzienne straty żelaza wynoszą około 1 mg (na skutek wydalania wraz z moczem, złuszczonym naskórkiem, nabłonkiem jelitowym czy z potem itd.)1. W sytuacji, kiedy straty żelaza przekraczają wchłanianie z pożywienia, zapasy tego mikroelementu ulegają wyczerpaniu, a w […]

Żelazo – co może utrudniać jego wchłanianie?

Jednym z częściej występujących deficytów pokarmowych jest niedobór żelaza. Przyczynia się do tego między innymi fakt, że przyswajalność tego pierwiastka jest uzależniona od wielu czynników. W rezultacie nawet jeśli skomponowany przez nas posiłek zawierał istotną porcję żelaza, […]

Newsletter