Suplement diety

Diflos® 60 -

mikroenkapsulowane bakterie probiotyczne Lactobacillus rhamnosus GG

PRODUKT DOSTĘPNY BEZ RECEPTY

Jak zadbać o odpowiedni stan mikroflory jelitowej już od najmłodszych lat? Warto zainteresować się jak działają żywe kultury pożytecznych bakterii.

Diflos® 60 to suplement diety w postaci kapsułek zawierających mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG o udowodnionym w badaniach klinicznych bezpieczeństwie stosowania1.

Diflos® 60 przeznaczony jest dla całej rodziny- możesz stosować go u swojego dziecka już od pierwszych dni życia. Kapsułkę z zawartością można otworzyć i rozpuścić np. w wodzie, mleku czy soku owocowym, aby podać dziecku

Co znaczy “mikroenkapsulacja”?

Technologia mikroenkapsulacji zastosowana w produktach Diflos® pozwala na bardziej efektywną kolonizację jelit 2,3. Dzięki specjalnej otoczce do jelita dociera około 90% żywych bakterii Lactobacillus rhamnosus GG 2,3.  Technologia mikroenkapsulacji zapewnia, iż bakterie są bardziej odporne na działanie kwasu żołądkowego i enzymów w przewodzie pokarmowym. Kolonizacja jelita przez mikroenkapsulowane bakterie jest bardziej efektywna niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki 2,3.

  • Marka suplementów diety Diflos® została uhonorowana Certyfikatem „Dobra Marka 2021” oraz „Dobra Marka 2020”. To wyróżnienie dotyczące: jakości, zaufania oraz renomy marki. Certyfikat podkreśla status marki będącej liderem w danej kategorii, świadczy o wysokiej jakości produktu, a także o zaufaniu konsumentów.
  • Diflos® 60 to suplement dla całej rodziny – pamiętaj tylko, aby przechowywać go w miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 25°C

Zawartość w jednej kapsułce: 1,2 x 109 (1,2 miliarda) żywych komórek bakterii.

Wyróżnienia:

Główne cechy produktu

Zawiera mikroenkapsulowane bakterie Lactobacillus rhamnosus GG

Preparat bezglutenowy. Nie zawiera białek mleka krowiego i laktozy

„otwierane”
kapsułki

Dla noworodków, niemowląt, dzieci i dorosłych

Skład produktu

maltodekstryna (substancja wypełniająca), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane  kwasem cytrynowym (substancja wypełniająca), hydroksypropylometyloceluloza (składnik kapsułki), mikroenkapsulowane żywe komórki Lactobacillus rhamnosus GG, dwutlenek tytanu (barwnik)

Czy wiesz, że?

Żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG pełnią ważną rolę podczas antybiotykoterapii. Skutki uboczne antybiotykoterapii to między innymi zaburzenie równowagi mikroflory jelita. Do związanych z tym powikłań zaliczają się bóle brzucha oraz biegunki o różnym nasileniu. Suplementacja bakteriami probiotycznymi Lactobacillus rhamnosus GG przywraca równowagę mikroflory jelitowej 4 .

Piśmiennictwo:

1 – Westerik N et al. Front Microbiol. 2018;9:1501.

2 – Kołodziej M., Łukasik J., Szajewska H. Microencapsulation of probiotics. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics. 2017;92(5):594-601

3 – Del Piano M. et al. Evaluation of the Intestinal Colonization by Microencapsulated Probiotic Bateria in Comparison With the Same Uncoated Strains. J Clin Gastroenterol 2010;44:S42-S46

4 – Szajewska H. Lactobacillus GG – aktualne dane naukowe. Standardy Medyczne/Pediatria. 2015. T.12:603-613

 

CHIESI/NKO/ALL/01/09/2021_3

Zobacz również

Styl życia a mikroflora jelit – co może prowadzić do dysbiozy?

Kluczową rolę w kształtowaniu mikroflory jelitowej odgrywają niewątpliwie takie czynniki jak sposób porodu (siłami natury czy za pomocą cięcia cesarskiego) oraz dieta noworodka (karmienie naturalne czy sztuczne mieszanki). W późniejszych etapach pozostaje ona pod dużym wpływem naszego […]

Jak rodzaj porodu i sposób karmienia wpływają na florę jelitową noworodka?

Wczesna i odpowiednia kolonizacja jelit noworodka, czyli zasiedlenie ich właściwymi szczepami bakteryjnymi w odpowiedniej liczbie i określonym czasie, ma ogromne znaczenie. Okazuje się jednak, że szereg czynników może ten proces zaburzyć. Ważne są w tym przypadku […]

Probiotyk dla niemowlaka – na co zwrócić uwagę?

Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. W wyborze warto kierować się dostępnymi danymi naukowymi i upewnić się czy dany szczep bakterii probiotycznych jest szeroko stosowany również […]

Alergia i nietolerancja pokarmowa a wybór produktu probiotycznego

Jedzenie to jedna z podstawowych czynności w naszym codziennym życiu. Niestety zdarza się, że składnik pokarmowy, który jest przez innych dobrze tolerowany, u niektórych wywołuje nieprzyjemne reakcje. Takie osoby muszą dokładnie śledzić etykiety spożywanych produktów. Dotyczy […]

Dlaczego warto wybierać mikroenkapsulowane probiotyki?

Probiotyki, pojedyncze szczepy lub ich kombinacje, cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Nic dziwnego – wciąż przybywa dowodów naukowych rozszerzających ich rolę dla naszego zdrowia. W gąszczu preparatów wcale nie jest łatwo wybrać dobry probiotyk. Większość […]

Lactobacillus rhamnosus GG – szczególny szczep

Właściwy skład mikroflory jelitowej ma bardzo ważne znaczenie dla zachowania zdrowia. Najczęściej stosowanymi probiotykami są bakterie z rodzaju Lactobacillus1. Oferta tego typu preparatów na rynku aptecznym jest niezwykle bogata. W związku z tym dość trudno się w niej odnaleźć. […]