Wsparcie
w antybiotykoterapii

Skutki uboczne antybiotykoterapii to między innymi zaburzenie równowagi mikroflory jelita. Do związanych z tym objawów zaliczają się bóle brzucha oraz biegunki o różnym nasileniu. Na szczęście dolegliwości te mogą być zmniejszone dzięki odpowiedniej suplementacji probiotykami, które odgrywają kluczową rolę w odbudowie prawidłowej mikroflory jelita.

Rola probiotyków podczas antybiotykoterapii

Antybiotyki zwalczają  zarówno dobre jak i złe bakterie, hamując ich wzrost bądź bezpośrednio niszcząc komórki bakteryjne. Niestety, częste stosowanie antybiotyków zaburza skład mikroflory jelita, przez co osłabia naturalne mechanizmy odpornościowe oraz powoduje skutki uboczne. Jednym z najczęstszych powikłań jest biegunka.

Stosowanie bakterii probiotycznych zapobiega ubocznym skutkom zażywania antybiotyku oraz znacząco wpływa na wspomaganie prawidłowego mikrobiomu.

Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG może zapobiegać biegunce związanej z  antybiotykoterapią a w ostrych biegunkach infekcyjnych  skraca czas ich trwania.1

Kontekst „dla całej rodziny”

Diflos® to suplement diety, który zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.2

Dodatkowo, dzięki temu, że nie zawiera białek mleka  i laktozy oraz jest produktem bezglutenowym, możesz go podawać maluszkowi, który nie toleruje tych składników.

Produkty Diflos® przeznaczone są dla całej rodziny – możesz stosować je u swojego dziecka już od pierwszych dni życia.  Są przeznaczone zarówno dla noworodków, jak i niemowląt oraz dzieci i dorosłych.

Produkty Diflos® występują w postaci kropli i otwieranych kapsułek, których zawartość  należy rozpuścić w zimnym lub ciepłym płynie.

Marka suplementów diety Diflos® została uhonorowana Godłem „Dobra Marka 2021” i „Polska Dobra Marka 2021”.

Czym jest mikroenkapsulacja?

Jedną z najnowszych i jednocześnie najbardziej obiecujących technologii ochrony szczepów probiotycznych przed działaniem czynników środowiskowych, a jednocześnie zapewniających transfer szczepów bakteryjnych do jelit, jest technologia mikroenkapsulacji. Mikroenkapsulacja to opatentowany proces powlekania szczepów bakterii, który prowadzi do „zamykania” liofilizowanych szczepów bakterii w matrycach lipidowych, co znacząco wydłuża ich przeżywalność mi.in. Lactobacillus rhamnosus GG w niekorzystnych warunkach soku żołądkowego, żółci i enzymów trawiennych, a także kilkukrotnie zwiększa kolonizację bakterii probiotycznych w świetle jelit  3,4.

Proces mikroenkapsulacji prowadzony jest w ściśle kontrolowanych warunkach.

Mikroenkapsulacja wydaje się zatem nowym kierunkiem w rozwoju produktów probiotycznych, zapewniającym: większą trwałość bakterii probiotycznych w okresie produkcji i przechowywania (odporność na temperaturę i wilgotność) 5.

Diflos® został wyprodukowany przy użyciu technologii mikroenkapsulacji,  która zabezpiecza bakterie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG przed niszczącym działaniem kwasów żołądkowych czy enzymów w przewodzie pokarmowym 6,7. Dzięki specjalnej otoczce do jelita dociera około 90% żywych bakterii 6,7.

Technologia mikroenkapsulacji zastosowana w produktach Diflos® pozwala na bardziej efektywną kolonizację jelit 6,7 niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki.

Piśmiennictwo:

1. Szajewska et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58:531–539.

2. Westerik N et al. Front Microbiol. 2018;9:1501.

3. Del Piano M. et al. In Vitro Sensitivity of Probiotics to Human Pancreatic Juice. J Clin Gastroenterol. 2008; 42

4. Charteris WP. et al. Development and application of an in vitro methodology to determine the transit tolerance of potentially probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium species in the upper human gastrointestinal tract. J Appl Microbiol. 1998; 84

5. Muszyński J I wsp. Mikroenkapsulacja – innowacyjna technologia zwiększająca biodostępność probiotyków dojelitowych. Gazeta Farmaceutyczna 3/2019.

6. Kołodziej M., Łukasik J., Szajewska H. Microencapsulation of probiotics. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics. 2017;92(5):594-601

7. Del Piano M. et al. Evaluation of the Intestinal Colonization by Microencapsulated Probiotic Bateria in Comparison With the Same Uncoated Strains. J Clin Gastroenterol 2010;44:S42-S46

 

CHIESI/NKO/ALL/01/11/2021_1

 

Wybierz produkt

Diflos ® krople 5 ml

Diflos® w formie kropli to suplement diety, który zawiera w swoim składzie jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.

Diflos ® 30 kapsułki

Diflos® 30 to suplement diety w postaci kapsułek zawierających mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG

Diflos ® 60 kapsułki

Probiotyki, w tym szczep Lactobacillus rhamnosus GG łagodzą negatywne dla odporności skutki antybiotykoterapii, zapobiegają występowaniu biegunek, skracają czas ich trwania.

Zobacz również

Infekcje rotawirusowe u dzieci

Infekcja rotawirusowa jest jedną z najczęstszych przyczyn ostrych biegunek zakaźnych u dzieci. Choroba powodowana jest przez rotawirusy, które uszkadzają nabłonek kosmków jelitowych, wywołując stan zapalny żołądka i jelit.2,3 Każde dziecko przechodzi taką infekcję przynajmniej raz, ale […]

Odporność dziecka uczęszczającego do żłobka – jak ją wspomóc?

Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm dziecka przed czynnikami zewnętrznymi. Mechanizmy odpornościowe, a co za tym idzie funkcje obronne, dojrzewają wraz z wiekiem dziecka. Nieustannie narażane są też na rozmaite wyzwania, jak kontakt z patogenami.  Niewątpliwie dzieje się to w czasie, […]

Powrót do przedszkola – dlaczego warto stosować Lacticaseibacillus rhamnosus GG (dawniej Lactobacillus rhamnosus GG)?

Powrót do przedszkola to trudny czas zarówno dla dziecka, jak i rodzica. Jednym z częstych problemów, które pojawiają się w początkowym etapie,  są częste i nawracające infekcje. Wynikają one, między innymi, z zetknięcia się z dużą liczbą rozmaitych patogenów. Dlaczego warto […]

Styl życia a mikroflora jelit – co może prowadzić do dysbiozy?

Kluczową rolę w kształtowaniu mikroflory jelitowej odgrywają niewątpliwie takie czynniki jak sposób porodu (siłami natury czy za pomocą cięcia cesarskiego) oraz dieta noworodka (karmienie naturalne czy sztuczne mieszanki). W późniejszych etapach pozostaje ona pod dużym wpływem naszego […]

Jak rodzaj porodu i sposób karmienia wpływają na florę jelitową noworodka?

Wczesna i odpowiednia kolonizacja jelit noworodka, czyli zasiedlenie ich właściwymi szczepami bakteryjnymi w odpowiedniej liczbie i określonym czasie, ma ogromne znaczenie. Okazuje się jednak, że szereg czynników może ten proces zaburzyć. Ważne są w tym przypadku […]

Probiotyk dla niemowlaka – na co zwrócić uwagę?

Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. W wyborze warto kierować się dostępnymi danymi naukowymi i upewnić się czy dany szczep bakterii probiotycznych jest szeroko stosowany również […]

Newsletter