Skutki uboczne antybiotykoterapii to między innymi zaburzenie równowagi mikroflory jelita. Do związanych z tym objawów zaliczają się bóle brzucha oraz biegunki o różnym nasileniu. Na szczęście dolegliwości te mogą być zmniejszone dzięki odpowiedniej suplementacji probiotykami, które odgrywają kluczową rolę w odbudowie prawidłowej mikroflory jelita.
Antybiotyki zwalczają zarówno dobre jak i złe bakterie, hamując ich wzrost bądź bezpośrednio niszcząc komórki bakteryjne. Niestety, częste stosowanie antybiotyków zaburza skład mikroflory jelita, przez co osłabia naturalne mechanizmy odpornościowe oraz powoduje skutki uboczne. Jednym z najczęstszych powikłań jest biegunka.
Stosowanie bakterii probiotycznych zapobiega ubocznym skutkom zażywania antybiotyku oraz znacząco wpływa na wspomaganie prawidłowego mikrobiomu.
Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG może zapobiegać biegunce związanej z antybiotykoterapią a w ostrych biegunkach infekcyjnych skraca czas ich trwania.1
Diflos® to suplement diety, który zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.2
Dodatkowo, dzięki temu, że nie zawiera białek mleka i laktozy oraz jest produktem bezglutenowym, możesz go podawać maluszkowi, który nie toleruje tych składników.
Produkty Diflos® przeznaczone są dla całej rodziny – możesz stosować je u swojego dziecka już od pierwszych dni życia. Są przeznaczone zarówno dla noworodków, jak i niemowląt oraz dzieci i dorosłych.
Produkty Diflos® występują w postaci kropli i otwieranych kapsułek, których zawartość należy rozpuścić w zimnym lub ciepłym płynie.
Marka suplementów diety Diflos® została uhonorowana Godłem „Dobra Marka 2021” i „Polska Dobra Marka 2021”.
Jedną z najnowszych i jednocześnie najbardziej obiecujących technologii ochrony szczepów probiotycznych przed działaniem czynników środowiskowych, a jednocześnie zapewniających transfer szczepów bakteryjnych do jelit, jest technologia mikroenkapsulacji. Mikroenkapsulacja to opatentowany proces powlekania szczepów bakterii, który prowadzi do „zamykania” liofilizowanych szczepów bakterii w matrycach lipidowych, co znacząco wydłuża ich przeżywalność mi.in. Lactobacillus rhamnosus GG w niekorzystnych warunkach soku żołądkowego, żółci i enzymów trawiennych, a także kilkukrotnie zwiększa kolonizację bakterii probiotycznych w świetle jelit 3,4.
Proces mikroenkapsulacji prowadzony jest w ściśle kontrolowanych warunkach.
Mikroenkapsulacja wydaje się zatem nowym kierunkiem w rozwoju produktów probiotycznych, zapewniającym: większą trwałość bakterii probiotycznych w okresie produkcji i przechowywania (odporność na temperaturę i wilgotność) 5.
Diflos® został wyprodukowany przy użyciu technologii mikroenkapsulacji, która zabezpiecza bakterie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG przed niszczącym działaniem kwasów żołądkowych czy enzymów w przewodzie pokarmowym 6,7. Dzięki specjalnej otoczce do jelita dociera około 90% żywych bakterii 6,7.
Technologia mikroenkapsulacji zastosowana w produktach Diflos® pozwala na bardziej efektywną kolonizację jelit 6,7 niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki.
Piśmiennictwo:
1. Szajewska et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58:531–539.
2. Westerik N et al. Front Microbiol. 2018;9:1501.
3. Del Piano M. et al. In Vitro Sensitivity of Probiotics to Human Pancreatic Juice. J Clin Gastroenterol. 2008; 42
4. Charteris WP. et al. Development and application of an in vitro methodology to determine the transit tolerance of potentially probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium species in the upper human gastrointestinal tract. J Appl Microbiol. 1998; 84
5. Muszyński J I wsp. Mikroenkapsulacja – innowacyjna technologia zwiększająca biodostępność probiotyków dojelitowych. Gazeta Farmaceutyczna 3/2019.
6. Kołodziej M., Łukasik J., Szajewska H. Microencapsulation of probiotics. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics. 2017;92(5):594-601
7. Del Piano M. et al. Evaluation of the Intestinal Colonization by Microencapsulated Probiotic Bateria in Comparison With the Same Uncoated Strains. J Clin Gastroenterol 2010;44:S42-S46
CHIESI/NKO/ALL/01/11/2021_1
Diflos® w formie kropli to suplement diety, który zawiera w swoim składzie jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.
Diflos® 30 to suplement diety w postaci kapsułek zawierających mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG
Probiotyki, w tym szczep Lactobacillus rhamnosus GG łagodzą negatywne dla odporności skutki antybiotykoterapii, zapobiegają występowaniu biegunek, skracają czas ich trwania.