Wsparcie
w antybiotykoterapii

Skutki uboczne antybiotykoterapii to między innymi zaburzenie równowagi mikroflory jelita. Do związanych z tym objawów zaliczają się bóle brzucha oraz biegunki o różnym nasileniu. Na szczęście dolegliwości te mogą być zmniejszone dzięki odpowiedniej suplementacji probiotykami, które odgrywają kluczową rolę w odbudowie prawidłowej mikroflory jelita.

Rola probiotyków podczas antybiotykoterapii

Antybiotyki zwalczają  zarówno dobre jak i złe bakterie, hamując ich wzrost bądź bezpośrednio niszcząc komórki bakteryjne. Niestety, częste stosowanie antybiotyków zaburza skład mikroflory jelita, przez co osłabia naturalne mechanizmy odpornościowe oraz powoduje skutki uboczne. Jednym z najczęstszych powikłań jest biegunka.

Stosowanie bakterii probiotycznych zapobiega ubocznym skutkom zażywania antybiotyku oraz znacząco wpływa na wspomaganie prawidłowego mikrobiomu.

Szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG może zapobiegać biegunce związanej z  antybiotykoterapią a w ostrych biegunkach infekcyjnych  skraca czas ich trwania.1

Kontekst „dla całej rodziny”

Diflos® to suplement diety, który zawiera jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.2

Dodatkowo, dzięki temu, że nie zawiera białek mleka  i laktozy oraz jest produktem bezglutenowym, możesz go podawać maluszkowi, który nie toleruje tych składników.

Produkty Diflos® przeznaczone są dla całej rodziny – możesz stosować je u swojego dziecka już od pierwszych dni życia.  Są przeznaczone zarówno dla noworodków, jak i niemowląt oraz dzieci i dorosłych.

Produkty Diflos® występują w postaci kropli i otwieranych kapsułek, których zawartość  należy rozpuścić w zimnym lub ciepłym płynie.

Marka suplementów diety Diflos® została uhonorowana Godłem „Dobra Marka 2021” i „Polska Dobra Marka 2021”.

Czym jest mikroenkapsulacja?

Jedną z najnowszych i jednocześnie najbardziej obiecujących technologii ochrony szczepów probiotycznych przed działaniem czynników środowiskowych, a jednocześnie zapewniających transfer szczepów bakteryjnych do jelit, jest technologia mikroenkapsulacji. Mikroenkapsulacja to opatentowany proces powlekania szczepów bakterii, który prowadzi do „zamykania” liofilizowanych szczepów bakterii w matrycach lipidowych, co znacząco wydłuża ich przeżywalność mi.in. Lactobacillus rhamnosus GG w niekorzystnych warunkach soku żołądkowego, żółci i enzymów trawiennych, a także kilkukrotnie zwiększa kolonizację bakterii probiotycznych w świetle jelit  3,4.

Proces mikroenkapsulacji prowadzony jest w ściśle kontrolowanych warunkach.

Mikroenkapsulacja wydaje się zatem nowym kierunkiem w rozwoju produktów probiotycznych, zapewniającym: większą trwałość bakterii probiotycznych w okresie produkcji i przechowywania (odporność na temperaturę i wilgotność) 5.

Diflos® został wyprodukowany przy użyciu technologii mikroenkapsulacji,  która zabezpiecza bakterie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG przed niszczącym działaniem kwasów żołądkowych czy enzymów w przewodzie pokarmowym 6,7. Dzięki specjalnej otoczce do jelita dociera około 90% żywych bakterii 6,7.

Technologia mikroenkapsulacji zastosowana w produktach Diflos® pozwala na bardziej efektywną kolonizację jelit 6,7 niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki.

Piśmiennictwo:

1. Szajewska et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58:531–539.

2. Westerik N et al. Front Microbiol. 2018;9:1501.

3. Del Piano M. et al. In Vitro Sensitivity of Probiotics to Human Pancreatic Juice. J Clin Gastroenterol. 2008; 42

4. Charteris WP. et al. Development and application of an in vitro methodology to determine the transit tolerance of potentially probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium species in the upper human gastrointestinal tract. J Appl Microbiol. 1998; 84

5. Muszyński J I wsp. Mikroenkapsulacja – innowacyjna technologia zwiększająca biodostępność probiotyków dojelitowych. Gazeta Farmaceutyczna 3/2019.

6. Kołodziej M., Łukasik J., Szajewska H. Microencapsulation of probiotics. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics. 2017;92(5):594-601

7. Del Piano M. et al. Evaluation of the Intestinal Colonization by Microencapsulated Probiotic Bateria in Comparison With the Same Uncoated Strains. J Clin Gastroenterol 2010;44:S42-S46

 

CHIESI/NKO/ALL/01/11/2021_1

 

Wybierz produkt

Diflos ® krople 5 ml

Diflos® w formie kropli to suplement diety, który zawiera w swoim składzie jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.

Diflos ® 30 kapsułki

Diflos® 30 to suplement diety w postaci kapsułek zawierających mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG

Diflos ® 60 kapsułki

Probiotyki, w tym szczep Lactobacillus rhamnosus GG łagodzą negatywne dla odporności skutki antybiotykoterapii, zapobiegają występowaniu biegunek, skracają czas ich trwania.

Zobacz również

Kiedy należy sięgnąć po probiotyki?

Choć dzisiaj określenie “probiotyk” jest już nam doskonale znane, to jeszcze w połowie ubiegłego wieku niewiele się o nich mówiło. Obecnie wiemy już, że obecność bakterii probiotycznych w naszym organizmie wiąże się z szeregiem korzyści. Probiotyki to żywe […]

Infekcje rotawirusowe u dzieci

Infekcja rotawirusowa jest jedną z najczęstszych przyczyn ostrych biegunek zakaźnych u dzieci. Choroba powodowana jest przez rotawirusy, które uszkadzają nabłonek kosmków jelitowych, wywołując stan zapalny żołądka i jelit.2,3 Każde dziecko przechodzi taką infekcję przynajmniej raz, ale […]

Odporność dziecka uczęszczającego do żłobka – jak ją wspomóc?

Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm dziecka przed czynnikami zewnętrznymi. Mechanizmy odpornościowe, a co za tym idzie funkcje obronne, dojrzewają wraz z wiekiem dziecka. Nieustannie narażane są też na rozmaite wyzwania, jak kontakt z patogenami.  Niewątpliwie dzieje się to w czasie, […]

Powrót do przedszkola – dlaczego warto stosować Lacticaseibacillus rhamnosus GG (dawniej Lactobacillus rhamnosus GG)?

Powrót do przedszkola to trudny czas zarówno dla dziecka, jak i rodzica. Jednym z częstych problemów, które pojawiają się w początkowym etapie,  są częste i nawracające infekcje. Wynikają one, między innymi, z zetknięcia się z dużą liczbą rozmaitych patogenów. Dlaczego warto […]

Styl życia a mikroflora jelit – co może prowadzić do dysbiozy?

Kluczową rolę w kształtowaniu mikroflory jelitowej odgrywają niewątpliwie takie czynniki jak sposób porodu (siłami natury czy za pomocą cięcia cesarskiego) oraz dieta noworodka (karmienie naturalne czy sztuczne mieszanki). W późniejszych etapach pozostaje ona pod dużym wpływem naszego […]

Jak rodzaj porodu i sposób karmienia wpływają na florę jelitową noworodka?

Wczesna i odpowiednia kolonizacja jelit noworodka, czyli zasiedlenie ich właściwymi szczepami bakteryjnymi w odpowiedniej liczbie i określonym czasie, ma ogromne znaczenie. Okazuje się jednak, że szereg czynników może ten proces zaburzyć. Ważne są w tym przypadku […]

Newsletter