Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. W wyborze warto kierować się dostępnymi danymi naukowymi i upewnić się czy dany szczep bakterii probiotycznych jest szeroko stosowany również u najmłodszych.
Dobrze poznany szczep bakterii
Do takich należy Lactobacillus rhamnosus GG. Jest to szczep pochodzenia naturalnego – został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka. Bezpieczeństwo stosowania L. rhamnosus GG zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych, co potwierdza przyznany mu przez Food and Drug Administration (FDA) status GRAS (od ang. generally recognized as safe, co oznacza „powszechnie uznawany za bezpieczne”)1. W efekcie szczep ten jest już od wielu lat wykorzystywany jako składnik żywności.
Substancje pomocnicze mają znaczenie
W wyborze probiotyku dla niemowlaka należy wziąć pod uwagę szczegółowy skład preparatu, a nie tylko zawartość określonego szczepu bakteryjnego. Ważne są także podłoże i ewentualne substancje pomocnicze użyte do formulacji danego produktu. W przypadku kropli z probiotykiem podłożem może być olej (np. kukurydziany), w którym zawieszone są dobroczynne bakterie. W przypadku, gdy dziecko boryka się z określonymi nietolerancjami, warto również zwrócić uwagę, aby produkt nie zawierał np. białek mleka, laktozy czy glutenu.
Forma podania
Istotna jest także forma podania. Dla niemowlaka najodpowiedniejsze i najbardziej wygodne do podania są krople. W tym przypadku należy jednak pamiętać o kilku istotnych sprawach. Krople z probiotykiem mają postać zawiesiny. Przed ich użyciem, w celu z uzyskania jednorodności płynu, należy go dokładnie wymieszać. W tym celu niezbędne jest wstrząsanie buteleczką przez kilkanaście sekund, jednak nie krócej niż do całkowitego wymieszania się kultur bakterii znajdujących się na dnie buteleczki. Następnie należy butelkę przechylić i powoli, zwiększając stopień nachylenia dozować pożądaną ilość kropli. Krople można podać bezpośrednio do ust dziecka lub wymieszać w zimnym lub ciepłym płynie (np. woda, mleko, sok owocowy) lub w innym półpłynnym pokarmie. Trzeba mieć jednocześnie na uwadze, że tego typu krople, podczas przechowywania w lodówce, mogą mieć tendencję do gęstnienia. Jest to naturalna cecha takich produktów.
Krople z mikroenkapsulowanymi bakteriami
Niektóre preparaty probiotyków powstały z użyciem technologii zwanej mikroenkapsulacją. Polega ona na powlekaniu drobinek bakterii cienką, ochronną otoczką. Kolonizacja jelita przez mikroenkapsulowane bakterie probiotyczne jest bardziej skuteczna niż w przypadku bakterii podawanych bez tej specjalnej otoczki2,3. Metoda ta pozwala także na zwiększenie stabilności probiotyku oraz zapewnienie dłuższego terminu jego przydatności do użycia.
Podsumowanie
Wybór probiotyku u niemowląt powinien być dobrze przemyślany. Warto zwrócić uwagę na kilka opisanych wyżej kryteriów i pamiętać też o tym, że aby probiotyk zachował swoje właściwości nie należy go narażać na bezpośrednie działanie źródeł ciepła i gwałtowne zmiany temperatury.
Piśmiennictwo:
- Sadowska-Krawczenko I. Zastosowanie i rola szczepu Lactobacillus rhamnosus GG u noworodków. Postępy Neonatologii. 2019, 25(2): 89–93.
- Kołodziej M, Łukasik J, Szajewska H. Microencapsulation of probiotics. Pediatria Polska – Polish Journal of Paediatrics. 2017, 92(5): 594-601.
- Piano MD, Carmagnola S, Andorno S, Pagliarulo M, Tari R, Mogna L i wsp. Evaluation of the Intestinal Colonization by Microencapsulated Probiotic Bateria in Comparison With the Same Uncoated Strains. J Clin Gastroenterol. 2010, 44: S42-S46.
CHIESI/MST/DIF/05/01/2024