Jak stosować probiotyki?

Opublikowano: 26 września 2022 2 minuty czytania

Na naszym portalu znajdziesz pokaźną porcję treści, jak stosowanie probiotyków może wpłynąć na codzienne życie Twoje i Twojej rodziny. Dowiesz się, w jaki sposób stosowanie właściwego probiotyku może wesprzeć mikrobiotę w Twoim organizmie. Jaki szczep pomoże Ci w łagodzeniu objawów biegunki oraz w jaki sposób zapobiegać biegunkom związanym z antybiotykoterapią.

 

Ale czy na pewno wiesz jak właściwie przyjmować probiotyk?

Bakterie probiotyczne to żywe mikroorganizmy, na których żywotność i funkcjonowanie ma wpływ środowisko, w jakim się znajdują1. Jak w przypadku każdego żywego organizmu: bakterie probiotyczne do namnażania potrzebują odpowiednich składników pokarmowych i  temperatury. Są też wrażliwe na działanie enzymów trawiennych, obecnych w naszym układzie pokarmowym. 2 W związku z czym, warto postępować z probiotykami we właściwy sposób, który ułatwi kolonizację jelit3.

 

Co to oznacza w praktyce? Poniżej krótka lista, w jaki sposób przyjmować probiotyk:

  1. Probiotyk przyjmuj rano i wieczorem, w trakcie posiłku lub bezpośrednio po. Obecność pokarmu nie tylko ochroni bakterie przed działaniem enzymów trawiennych w jamie ustnej lub żołądku czy dwunastnicy . Będzie również źródłem składników niezbędnych do wzrostu i namnażania bakterii we właściwym miejscu – dalszych częściach jelita.
  2. Jeśli przyjmujesz jedną porcję probiotyku, warto stosować w trakcie ostatniego posiłku dnia. Praca jelit ulega spowolnieniu w nocy, przez co bakterie będą miały większą szansę, aby się namnożyć.
  3. Pamiętaj, aby temperatura posiłku nie przekraczała 25 stopni – gorąca zupa czy herbata może mieć wpływ na bakterie probiotyczne i prowadzić do ich uszkodzenia, zanim probiotyk trafi do miejsca docelowego: jelita.
  4. Wpływ na działanie probiotyku ma również nasza dieta – w trakcie probiotykoterapii warto spożywać pokarmy, które zawierają tzw. prebiotyki, ułatwiające kolonizację jelit. Do prebiotyków zalicza się np. błonnik, czy oligosacharydy obecne w owocach, warzywach, nasionach strączkowych czy zbożach4.
  5. Stosuj probiotyki mikroenkapsulowane. Są to takie produkty, w których komórki bakterii probiotycznych są dodatkowo pokryte mikrootoczką. Dzięki temu są mniej wrażliwe na działanie naszego układu pokarmowego2 oraz nie wymagają przechowywania w lodówce.
  6. W przypadku łagodzenia objawów biegunki, probiotyk stosuj razem z preparatami nawadniającymi, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu5.

 

Piśmiennictwo:


  1. Olszewska J i Jaguszyn-Krynicka E. Human Microbiome Project – Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka. Post. Mikrobiol. 2012; 51 (4):243-256
  2. Muszyński J I wsp. Mikroenkapsulacja – innowacyjna technologia zwiększająca biodostępność probiotyków dojelitowych. Gazeta Farmaceutyczna 3/2019.
  3. Malinowska, M. i wsp., Mikrobiom człowieka. Postępy mikrobiologii, 2017, 56, 1, 33–42
  4. Wilson, B. i wsp., Prebiotic inulin-type fructans and galacto-oligosaccharides: definition, specificity, function, and application in gastrointestinal disorders. Journal of Gastroenterology and Hepatology 2017; 32 (Suppl. 1): 64–68.
  5.  Szajewska et al. Use of probiotics for management of acute gastroenteritis: a position paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014;58:531–539.

 

CHIESI/MST/ALL/01/09/2022_2

Wybierz produkt

Diflos ® krople 5 ml

Diflos® w formie kropli to suplement diety, który zawiera w swoim składzie jeden z najlepiej przebadanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.

Diflos ® 30 kapsułki

Diflos® 30 to suplement diety w postaci kapsułek zawierających mikroenkapsulowane żywe kultury bakterii szczepu Lactobacillus rhamnosus GG

Diflos ® 60 kapsułki

Probiotyki, w tym szczep Lactobacillus rhamnosus GG łagodzą negatywne dla odporności skutki antybiotykoterapii, zapobiegają występowaniu biegunek, skracają czas ich trwania.

Zobacz również

Proces gojenia rany – co może go zaburzyć? (pod kątem „agresywnego odklejania plastra”)

Jak przebiega prawidłowy proces gojenia się rany?1 Gojenie się ran to szereg reakcji chemicznych, czynnych miejscowo, biologicznie aktywnych substancji zachodzących w ranie, mających na celu jej zamknięcie i wytworzenie blizny. Odsłonięte tkanki w obrębie ran inicjują […]

Usuwanie plastrów u dzieci – najczęściej popełniane błędy

Łatwo jest nakleić plaster dziecku (zwłaszcza ten kolorowy, z wizerunkiem bohatera z ulubionej bajki), ale już jego odklejenie przysparza rodzicom wielu kłopotów. Podejmowane są wtedy przeróżne próby np. odwrócenia uwagi dziecka i oderwania przylepca jednym […]

Od czego zależy zapotrzebowanie na żelazo?

Codzienne straty żelaza wynoszą około 1 mg (na skutek wydalania wraz z moczem, złuszczonym naskórkiem, nabłonkiem jelitowym czy z potem itd.)1. W sytuacji, kiedy straty żelaza przekraczają wchłanianie z pożywienia, zapasy tego mikroelementu ulegają wyczerpaniu, a w […]

Żelazo – co może utrudniać jego wchłanianie?

Jednym z częściej występujących deficytów pokarmowych jest niedobór żelaza. Przyczynia się do tego między innymi fakt, że przyswajalność tego pierwiastka jest uzależniona od wielu czynników. W rezultacie nawet jeśli skomponowany przez nas posiłek zawierał istotną porcję żelaza, […]

Styl życia a mikroflora jelit – co może prowadzić do dysbiozy?

Kluczową rolę w kształtowaniu mikroflory jelitowej odgrywają niewątpliwie takie czynniki jak sposób porodu (siłami natury czy za pomocą cięcia cesarskiego) oraz dieta noworodka (karmienie naturalne czy sztuczne mieszanki). W późniejszych etapach pozostaje ona pod dużym wpływem naszego […]

Jak rodzaj porodu i sposób karmienia wpływają na florę jelitową noworodka?

Wczesna i odpowiednia kolonizacja jelit noworodka, czyli zasiedlenie ich właściwymi szczepami bakteryjnymi w odpowiedniej liczbie i określonym czasie, ma ogromne znaczenie. Okazuje się jednak, że szereg czynników może ten proces zaburzyć. Ważne są w tym przypadku […]