Każda mama słyszy zewsząd o najróżniejszych witaminach, ale… czym one tak naprawdę są? Najprościej mówiąc – witaminy to związki chemiczne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na to, że nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, musimy przyjmować je z pożywieniem. W procesie produkcji czerwonych krwinek konieczny jest udział kwasu foliowego (B9) i witaminy B12, ale też B6 i A. Konsekwencją niedoboru tych witamin może być niedokrwistość, czyli potocznie mówiąc – anemia.
Niedokrwistość (anemia) a witaminy krwiotwórcze
Do prawidłowej produkcji krwinek czerwonych niezbędne są przede wszystkim składniki budulcowe. Jeżeli zabraknie któregokolwiek składnika niezbędnego w procesie produkcji krwinek czerwonych – powstaje niedokrwistość. Witaminy krwiotwórcze zwiększają efektywność stosowanych preparatów żelaza, co potwierdza w swoich rekomendacjach Polskie Towarzystwo Neonatologiczne.
Kluczowe witaminy krwiotwórcze to – B12, B9 (kwas foliowy) oraz B6.
Warto wiedzieć, że aby organizm mógł przyswoić kwas foliowy, musi on najpierw ulec przekształceniu do postaci zwanej aktywnym folianem, opisywanym także skrótem 5-MTHF. Proces ten przebiega w ludzkim organizmie pod wpływem odpowiedniego enzymu. Z powodu genetycznych uwarunkowań, część osób ma enzym, który nie potrafi skutecznie przekształcić kwasu foliowego do 5-MTHF. Co ważne – badania populacyjne dowodzą, że aż około połowy kobiet w Polsce ma zaburzoną aktywność enzymu przekształcającego kwas foliowy do formy aktywnej.1 Taka statystyka potwierdza tylko zasadność stosowania aktywnego folianu (5-MTHF), zamiast nieprzetworzonego kwasu foliowego.
Zalecane dawki witamin krwiotwórczych dla niemowląt przedwcześnie urodzonych
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)2 oraz Polskie Towarzystwo Neonatologiczne3 określają dawki poszczególnych składników, które powinny być stosowane w żywieniu niemowląt przedwcześnie urodzonych. Dawki te podawane są w przeliczeniu na 1 kg masy ciała.
Są to następujące dawki:
- Kwas foliowy (B9) – 35-100 µg/ kg masy ciała /dobę;
- Witamina B12 – 0,1-0,77 µg/ kg masy ciała /dobę.
- Witamina B6 – 45-300 µg/kg masy ciała /dobę
Instytut żywności i Żywienia rekomenduje dzienne spożycie poszczególnych witamin krwiotwórczych dla dzieci i młodzieży.4 Normy żywienia dla populacji polskiej uzależnione są od wieku.
1. Seremak-Mrozikiewicz A et al. Archives of Perinatal Medicine 2013; 19:12-18.
2. Agostoni C et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010;50(1):85-91.
3. Standardy Opieki nad Noworodkiem w Polsce, Polskie Towarzystwo Neonatologiczne, Wydanie IV (2021) zaktualizowane i uzupełnione
4. Jarosz M et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020