Witamina B6 – dlaczego jest tak ważna?

Opublikowano: 28 listopada 2022 2 minuty czytania

Witamina B6 (pirydoksyna) jest substancją szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Występuje w wielu produktach spożywczych i pełni w naszym organizmie szereg różnorodnych funkcji.  Co jeszcze o niej wiemy?  Co łączy witaminę B6 z niedokrwistością? Dlaczego jest tak istotna dla mamy i dziecka?

 

Witamina B6 i jej źródła

Historia witaminy B6 rozpoczęła się jej odkryciem już w 1934 r. przez Paula Gyorgy´ego. Cztery lata później uzyskano tę witaminę w formie krystalicznej, a nieco później dokonano jej chemicznej syntezy1. Od tej pory wiedza na temat tej witaminy wciąż się rozwija.
Witamina B6, podobnie jak inne witaminy z grupy B, należy do  witamin rozpuszczalnych w wodzie. To sprawia, że jej nadmiar wydalany jest przez nerki. Witamina ta jest także łatwo przyswajana przez organizm, a jej źródłem jest szereg zróżnicowanych produktów spożywczych. Produkty bogate w witaminę B6 to przede wszystkim produkty pełnoziarniste, ryby, wątróbka i inne podroby, warzywa skrobiowe i strączkowe, orzechy, banany, awokado czy żółtko jaja. Poza tym, witaminą B6 często fortyfikowane są płatki śniadaniowe. Nie oznacza to jednak wcale, że tak łatwo pozyskać jej odpowiednią ilość wraz z pokarmem. Straty tej witaminy podczas przetwarzania żywności (np. obróbka kulinarna w postaci gotowania, smażenia) wynoszą od 30 do 50%2.  Z tego powodu zaleca się spożywanie bogatych w nią produktów na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej.

 

Witamina B6 i jej niedobory

Niedostateczne spożycie witaminy B6 może powodować zmiany skóry i błon śluzowych (np. zapalenie języka, łojotokowe zapalenie skóry), zwiększoną podatność na zakażenia (witamina B6 wpływa na układ odpornościowy poprzez udział w produkcji przeciwciał), a także niedokrwistość. Skutkiem niedoboru mogą być także zmiany w układzie nerwowym. Witamina B6 jest niezbędna do funkcjonowania mózgu, między innymi do produkcji neuroprzekaźników takich jak dopamina, serotonina czy noradrenalina. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że w latach 1950-1953 w USA opisano epidemię drgawek u niemowląt karmionych mieszankami mlecznymi, które, jak się później okazało, były pozbawione witaminy B6 na skutek ich przegrzania w procesie produkcji1. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że jawne niedobory witaminy B6 są rzadko spotykane, natomiast łagodne niedobory mogą dotyczyć nawet 50% populacji europejskiej3. Do niedoboru może się przyczynić zbyt mały dowóz, upośledzone wchłanianie jelitowe oraz zwiększone zapotrzebowanie. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6 w ciąży wzrasta o ponad 40%, a u kobiet karmiących o ponad 30%4. Niektóre leki przeciwpadaczkowe (np. kwas walproinowy czy karbamazepina) obniżają poziom witaminy B6 we krwi. Inne leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) czy doustne środki antykoncepcyjne, mogą zaburzać metabolizm tej witaminy2.

 

Witamina B6 a niedokrwistość

Ważną funkcją witaminy B6 jest jej udział w tworzeniu hemoglobiny, która przenosi tlen do tkanek. Witamina ta jest niezbędna do jej powstania, gdyż odpowiada za aktywowanie enzymu włączającego żelazo do hemu. W aptekach dostępne są preparaty stanowiące połączenie trzech witamin krwiotwórczych (witamina B6, kwas foliowy i witamina B12). Ich dawkowanie oraz okres stosowania zależą od zapotrzebowania i powinny odbywać się według zaleceń lekarza oraz pod jego nadzorem. W przypadku profilaktyki niedokrwistości z niedoboru żelaza (anemii), zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego, do ukończenia 12. miesiąca życia profilaktycznie witaminy krwiotwórcze należy stosować u noworodków z grup ryzyka: wcześniaków < 32. tygodnia ciąży, z małą masą urodzeniową, z ciąż wielopłodowych, po utracie krwi w okresie okołoporodowym i od mam z niedokrwistością5.

 

Podsumowanie

Niedokrwistość to choroba, o której słyszał każdy rodzic, ale niestety trudno ją rozpoznać w odpowiednim momencie. Dlatego tak ważne są przesiewowe badania. Gdy wykryte zostaną nieprawidłowości należy stosować się do zaleceń lekarza – w kwestii prawidłowej diety i regularnego, konsekwentnego przyjmowania nie tylko żelaza, ale i witamin krwiotwórczych, do których należy, między innymi, witamina B6.

 

Autor: redakcja serwisu

 

Piśmiennictwo


  1. Rajtar-Leontiew Z. Znaczenie kliniczne witaminy B6 (pirydoksyny). Borgis – Nowa Pediatria, 2001, 2: 20-21.
  2. Ziemska J. Witaminy B6 i B12. Lek w Polsce. 2014, 14: 49-53.
  3. Czaja J, Knyszewski K, Martyniuk N, Michalska A, Szefer P. Lebiedzińska A. Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych. Bromat Chem Toksykol. 2016, XLIX: 257-260.
  4. Stachowiak G. Właściwa podaż witamin i mikroelementów w ciąży – ciągle aktualny problem. Gin Prakt. 2009, 3: 52-57.
  5. Szczapa J. Postępowanie w niedokrwistości u noworodków. W:
    Standardy opieki medycznej nad noworodkiem w Polsce. Zalecenia Polskiego
    Towarzystwa Neonatologicznego, Borszewska-Kornacka M.K. (red. meryt.), Warszawa, wydanie III 2019: 374-377.

 

CHIESI/MST/INB/01/11/2022

Wybierz produkt

Innofer®

Innofer® to produkt w postaci zawiesiny doustnej, zawierający żelazo elementarne. Służy do postępowania dietetycznego w celu zapobiegania niedoborowi żelaza i niedokrwistości.

Innofer® Baby

Innofer® Baby to produkt w postaci zawiesiny doustnej. Zawiera żelazo elementarne, które charakteryzuje się dobrym wchłanianiem i dobrą tolerancją.

Innovitum B®

InnovitumB® to produkt, który zawiera optymalne połączenie 3 witamin krwiotwórczych: B6, B9 (kwas foliowy) i B12.

Innofer® kapsułki

INNOFER® kapsułki 20 mg to suplement diety, który zawiera specjalną, opatentowaną formę żelaza elementarnego w postaci mikrocząsteczek.

Zobacz również

Od czego zależy zapotrzebowanie na żelazo?

Codzienne straty żelaza wynoszą około 1 mg (na skutek wydalania wraz z moczem, złuszczonym naskórkiem, nabłonkiem jelitowym czy z potem itd.)1. W sytuacji, kiedy straty żelaza przekraczają wchłanianie z pożywienia, zapasy tego mikroelementu ulegają wyczerpaniu, a w […]

Żelazo – co może utrudniać jego wchłanianie?

Jednym z częściej występujących deficytów pokarmowych jest niedobór żelaza. Przyczynia się do tego między innymi fakt, że przyswajalność tego pierwiastka jest uzależniona od wielu czynników. W rezultacie nawet jeśli skomponowany przez nas posiłek zawierał istotną porcję żelaza, […]

Niedokrwistość w ciąży i po porodzie

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do życia. Wchodzi przecież w skład hemoglobiny, która odpowiada za transport i dostarczenie tlenu do komórek. W przypadku kobiet w ciąży i po porodzie niedobór żelaza nabiera szczególnego znaczenia. Dlaczego jest ono wtedy tak istotne? Co powinnaś o nim […]

Dzieci szczególnie narażone na niedobór żelaza

Okres intensywnego rozwoju w pierwszych latach życia dziecka wymaga dostarczania odpowiedniej ilości wielu składników. Większość rodziców zna zagrożenia związane z niedoborem witaminy D.  Do niedocenianych pod tym względem składników należy żelazo.  Tymczasem zbyt […]

Rola kwasu foliowego (witaminy B9)

O kwasie foliowym mówi się głównie w kontekście jego znaczenia  w diecie kobiety ciężarnej i profilaktyki wad cewy nerwowej. Na tym jednak nie kończy się rola tej ważnej witaminy. W jaki sposób wpływa ona […]

Niedokrwistość u kobiet – jak efektywnie zwalczać niedobory żelaza?

Przyczyny niedoboru żelaza u kobiet Do podstawowych przyczyn niedoboru żelaza należą: zbyt mała ilość żelaza w diecie, przewlekłe i obfite krwawienia, obfite krwawienia miesięczne, problemy z wchłanianiem żelaza w przewodzie pokarmowym oraz częste biegunki czy przewlekłe […]